Bezoek aan Murol en saint nectaire
Krokant brood, lekkere kazen, paté en een zachtgekookt eitje. Samen met een heerlijke espresso en een fruitsapje vormt dit ons ontbijt voor vandaag. Het mooie weer erbij maakt de vakantie helemaal ontspannen en prachtig. We hebben echt geluk, want ook in Zwitserland waren de weergoden ons goed gezind.
Na het ontbijt maak ik een kleine wandeling en overtuig ik de kinderen om mee naar Murol te gaan. Murol ligt op ongeveer 45 km van de Borderies, een rit van ongeveer drie kwartier via Le Mont Dore. Murol heeft twee sterren in de Michelin-gids en is vooral bekend om de middeleeuwse burcht die we voor een goede 11 euro per persoon (kinderen 6 euro) bezoeken.
Het kasteel van Murol heeft echt de uitstraling van een middeleeuwse burcht met zijn donjon, weergang, versterkte poort en torens. Een lokale gids vertelt ons over de familie Murol en hoe de burcht, waarvan het eerste deel uit rotsen en het tweede deel uit kasteel bestaat, er indrukwekkend uitziet. Ook leren we over de verschillende verdedigingslinies van Murol, het eten van vroeger toen er nog geen aardappels en tomaten waren en wortelen nog wit waren, en de bouw van het kasteel met binnenplaatsen, latrines, een buffetkamer, kapel en kelders waar grote hoeveelheden wijn werden bewaard. We horen ook over de wapenschilden van de Estanque en de Murols.
Vanuit het hoogste deel van het kasteel heb je een geweldig uitzicht op de omgeving. Na het bezoek is het al 12 uur en rijden we naar St. Nectaire, 5 km verderop.
Het vredige dorp Saint-Nectaire, bekend om zijn karaktervolle kaas en gelegen in het massief van de Dorebergen, wordt gedomineerd door de silhouet van zijn 12e-eeuwse kerk, een prachtig bouwwerk in romaanse architectuur van de Auvergne, gebouwd door de monniken van de La Chaise-Dieu-abdij ter ere van Saint Nectaire. Binnen in dit als historisch geklasseerde monument zijn er niet minder dan 103 magnifiek gebeeldhouwde kapitelen en een schat bestaande uit een buste van Saint Baudime in verguld koper en de Madonna van de Cornadoreberg. Prachtig, zonder meer!
We bezoeken de kerk nadat we eerst onze lege magen hebben gevuld. Ik neem de fondue de Saint Nectaire om echt de lokale specialiteit te eren. Nadien is er nog plaats voor een dessertje en een koffie.
Na het bezoek aan de kerk keren we huiswaarts met een stop bij de Auchan supermarkt van La Bourboule. We kopen wat vis voor de papillotte op de barbecue. Thuisgekomen genieten we van het zwembad waarna de barbecue wordt aangestoken.
Wanneer het donker wordt, genieten we nog van een wijntje en bespreken we de Olympische Spelen in Parijs.
Reacties
Een reactie posten