Onze Laatste dag

 Vandaag is onze laatste dag in de Auvergne en tevens ons laatste verslagje. Lut en Johan hebben pannenkoeken gebakken, tot grote vreugde van onze Cedric. Met Nutella erbij is dit natuurlijk het beste gerecht ter wereld. Gelukkig hadden ze er een dozijn per persoon gerekend.

Op deze laatste dag willen we nog een keer op pad en maken we een rondrit. Alain en Wendy verkiezen een rustig dagje bij de gîte. Wij rijden naar Plan d'Auvergne waar we twee van de watervallen bezoeken. Het is een kort bezoek, waarna we verder rijden naar Mont-Dore, het centrale dorp vlakbij de Puy de Sancy. We rijden door de bossen via La Stèle, een bedevaartsoord voor langlaufers, met veel pistes die hier beginnen en gelegen op het plateau.

Vanuit Mont-Dore gaat het verder via de Col de la Croix de Saint-Robert, die we eerder in omgekeerde richting hebben gefietst, naar het Lac de Chambon. In Chambon is er een lokaal brocanterie marktje met wat rommel en oude LP’s. We bezoeken er ook de patisserie en proeven de lokale specialiteiten (koekjes met appels en met myrtillebessen). Daarnaast bezoeken we de Chapelle Funeraire, een mooi romaans kapelletje met prachtige kapitelen, vergelijkbaar met de kerk van Saint-Nectaire die we eerder bezochten. Zeker de moeite waard. Daarna gaan we naar het Lac de Chambon.

Het meer van Chambon ligt in het hart van een bergdal, tussen het Massif du Sancy en het nationale natuurreservaat Chaudefour Valley. Het is een vulkanisch meer, gevormd na de uitbarsting van de vulkaan Tartaret, gelegen in de naburige stad Murol. Het is 60 hectare groot, heeft een diepte van 6 meter en is bezaaid met eilandjes. Het is ideaal om te zwemmen met zijn zandstranden, wateractiviteiten zoals peddelen of kanoën, en natuurlijk om te vissen. Omdat we ook nog graag Besse willen bezoeken en er een beetje onweer op komst is, rijden we verder naar Besse.

Besse-et-Saint-Anastaise, gebouwd op een oude lavastroom en gelegen op een hoogte van 1000 meter, is een middeleeuwse en renaissancestad met het label "Petites Cités de Caractère". Verbonden met de geschiedenis van Frankrijk en het koningshuis, bleef Besse lange tijd een van de bolwerken van de Medicis. We passeren het belfort en laten ons meeslepen door de geschiedenis. Het is een doolhof van smalle geplaveide straatjes, prachtige woningen uit de 12e en 16e eeuw, het belfort en de wallen. Acht gebouwen zijn geclassificeerd als “Historische Monumenten”.

De stad Besse is een land van legendes en mysteries: er wordt zelfs gezegd dat koningin Margot hier verbleef. Het architecturale erfgoed wordt in elke hoek van de pleinen onthuld, en dat zijn er veel in Besse! In deze koopmansstad bloeiden vanaf de 15e eeuw bijna overal pleinen en fonteinen in het hart van de stadsmuren. Elk heeft zijn eigen specialiteit: de tarwehandel voor de Centrale Markt – momenteel Place du Dr. Alfred Pipet – en die van Saint-Nectaire-kaas voor de Gayme Place, destijds Place au Blanc genoemd naar de beroemde kaas vóór zijn rijping. De eierruimte laat zich raden waarvoor die diende!

Tussen de lavastenen gebouwen en de ramen met mandvormige handvaten van de oude middeleeuwse winkels op deze prachtige pleinen staan fonteinen. Ronde en middeleeuwse fonteinen op de Place Pipet en Place de la Gayme, republikeins en gebouwd in de 19e eeuw voor de anderen, waarvan er verschillende zijn geclassificeerd als historische monumenten. De meest opmerkelijke is die van Place de La Poterne met zijn leeuwenkoppen en kroonlijst.

In Besse zelf bezoeken we ook de lokale bakker om nog een aantal streekproducten te ontdekken. Rond 3 uur rijden we terug naar huis. Onze kinderen wilden nog eens gaan zwemmen en ik had zelf nog een fietstocht in gedachten.

De fietstocht met Alain vertrekt bij de moulin en doet een stukje van de Tour de France met een col van derde categorie. Na de fietstocht gaan we nog even zwemmen en spelen we het zakkenspel.

’s Avonds gaan we voor de laatste keer uit eten, dit keer naar een Italiaans restaurantje, XXème Siècle (La Poutie), in La Bourboule. We starten met een spritz aperitiefje en een charcuterieplankje met burrata. Daarna kiezen we voor rigatoni, tagliatelle a la bolognese en pappardelle inspirations (met eend) – op aanraden van de chef. Sommige nemen nog een dessertje zoals tiramisu, en ja, onze Cedric wil nog een wafel met Nutella 😊.

Hierna keren we terug naar de gîte, drinken nog iets op het terras en genieten van de laatste avond. Het verlof is gedaan, maar het was schitterend. Morgen voorzichtig naar huis rijden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Eerste volledige dag in de Auvergne

Onze Olympische Quiz